Den gamle mannen og havørnene

På Lauvsnes i Nord-Trøndelag holder Ole Martin Dahle det han lover, og vi får nærkontakt med sulten havørn.
  • Publisert: 29. apr 2012
  • Oppdatert 29. apr 2012
  • Jørn Finsrud og Magne Klann (foto) <jorn@batliv.com>
Den gamle mannen og havørnene
Den gamle mannen og havørnene
Den gamle mannen og havørnene
Vi treffer Ola Martin Dahle på gjestehavna i Lauvsnes, og vi har et håp om at dette skal bli dagens store hendelse, kanskje til og med turens. Dahle har en robust aluminiumsbåt som han bruker til å guide ivrige fotografer og andre fugleinteresserte. Seinest for et par uker siden ble det vist en reportasje i NRK som viste noen fantastiske ørnebilder, og det ble brukt fotoutstyr med gyrostabilistator til flere millioner kroner. Vi har med oss hvert vårt speilreflekskamera, og det ene bruker vi til film, som du kan se lenger ned i artikkelen.

– Velkommen til Lauvsnes, sier Ole Martin Dahle, når han møter oss sammen med sønnen Vetle. Vi går om bord i båten hans, og på dørken ligger et festmåltid for både måker og ørn, brød og fisk.

– Jeg driver profesjonell guiding, jeg er en gammel mann på 54 år, og dere skal nå få se havørn, sier Dahle. Han startet med kikkert og fotoapparat på 70-tallet, men våren 2006 sa han opp jobben i kommunen for å leve av havørn.

Se film (teksten fortsetter under filmen):


Måkefest

Dahle kjører oss videre inn i fjorden,med aluminiumsbåten, og vi har ikke kommet mange meterne før vi har en flokk av måker etter oss. Måkene vet hva de har i vente. Vetle Dahle begynner å kaste ut brød, og måltidet er i gang. Han holder opp en halv bolle, og måkene plukker den opp, trygg på at vi ikke her har noen uærlige hensikter. Ole Martin Dahle putter et stort brødstykke i munnen og legger hodet bakover, og måkene kommer seilende ned for å forsyne seg med et skikkelig munnstykke. Det er heller ikke uvanlig at en av måkene setter seg på hodet til Dahle, mens han kjører utover.

Sjefen kommer

– Nå skjer det noe, sier Dahle, og ser på måkene. De har endret adferd. Måkene har roet seg og ligger i vannet, som om noe skal skje. Vi har kommet så langt inn i fjorden at dette er ørnens område. Selv ser vi ikke ørn ennå, men Dahle tar fram kikkerten og ser den straks. Den står ved reiret. Dahle forklarer at en av foreldrene alltid er ved reiret når ungene er små. Den andre er et eller annet sted og jakter, kanskje på den andre siden av fjellet, og har ikke sett oss ennå.

Men så ser vi ørnen seilende langt fra oss, den har sett oss. Dahle har allerede kastet ut en sei, som måkene litt forsiktig prøver å forsyne seg av, før sjefen kommer. Og nå kommer den, seilende ned, med blikket festet mot fisken, målrettet med klørne klare til å hugge tak i fisken. På TV, når det filmes med høyhastighetskamera ser det ut som at svevet går sakte og elegant. Ja, det er elegant, men det går fort.

– Fikk ørnen virkelig med seg fisken?

Den er allerede på vei til reiret med den i klørne. Vi går tilbake til bildene og filmen og ser hvor treffsikkert ørnen fanger den halvfrosne seien.

– Den kommer tilbake for å hente mer, sier Dahle bak konsollen.


Truet av vindmøller

På konsollen har han et klistremerke, med et budskap mot vindmøller. Vi har sett flere vindmøller på turen nordover.
– Bare i Smøla har vindmøllene tatt livet av 45 ørner i løpet av de siste fem årene. Og nå vil de ha vindmøllepark der oppe, sier Dahle, og peker opp mot en fjelltopp nord-øst i fjorden. Det er ikke noe tvil om at om det kommer vindmøller på denne toppen, så har ørnefamilien som nettopp har fått en matbit i fare.
Måkene stilner litt av igjen, ørnen kommer på ny seilende over oss, og har peilet inn seien som Dahle har kastet ut. Magne Klann som også er en erfaren fuglefotograf ønsker å gjøre et forsøk på å ta bilde av ørna i motlys, og den erfarne ørnemannen fra Lauvsnes oppfyller ønsket.

For flere enn fotografer

Dette har Dahle holdt på med mange år, og han er også en erfaren fuglefotograf. Han har i årevis reist ut med båten, og det kan bli så mange som 150 dager med ørnesafari i året. Dahle understreker at dette ikke bare er en opplevelse for fotografer, men også som en opplevelse for hele familien. En av hans sterkeste opplevelsee var å hjelpe ei dame med hennes siste naturopplevelse.
– Det var ei dame som kom i fjor fra England. Jeg fikk beskjed fra turoperatøren om at hun har en alvorlig sykdom, og hun ville gjerne oppleve havørnen, forteller Dahle. Dette var den siste reisen, hun hadde ikke helse til noe mer.
– Det ble et sterkt øyeblikk. Nå går det dårlig med henne, men vi har fortsatt kontakt. Det var sterkt å hjelpe henne med den siste naturopplevelsen, sier Dahle.


WiPlog

Siste fra batliv.com

Siste fra seilas.no

Mest lest på havna.com

Havna.com utgis av Norsk Maritimt Forlag.
Adresse: Leangbukta 40, N-1392 Vettre, Norge. Telefon: 66 76 49 50. Telefaks: 66 76 49 51. Org. nr: 968640860.
Ansvarlig redaktør: Ole Henrik Nissen-Lie | Redaktør Havna: Magne Klann
Alt innhold er beskyttet i henhold til Lov om opphavsrett til åndsverk (Åndsverksloven).
powered by Sorenso
.