Mobilt bredbånd blir bedre

Mobilt bredbånd blir bedre

Bygde-bredbåndet er beskrivelsen Teknisk Ukeblad skiver om neste generasjons mobil bredbånd. Det er gode nyheter for båtfolket.
  • Publisert: 30. apr 2011
  • Oppdatert 26. apr 2011
  • Axel Nissen-Lie <axel@seilas.no>
Seilas holder for øyeblikket å teste dagens mobile bredbånd langs kysten.
Den nye standarden på neste generasjons mobil bredbånd heter LTE, men har også benevnelsen 4G. Netcom har systemene oppe i våre største byer, men hele fire aktører vil bygge ut nettverk i med den nye teknologien i følge Teknisk Ukeblad nummer 14.
Teknologien har en teoretisk nedlastingshastighet på opp mot 100 mbit/s, noe som er 100gangerbedre enn hva våre snittmålinger har vist.

Superfrekvens
Det som gjør den nye teknologien egnet for båtfolk er systemets frekvens. Høy frekvens gir høy kapasitet, mens lav frekvens gir stor rekkevidde. LTe vil fungere på en frekvens som har blitt ledig etter at TV-signalene har gått fra analoge til digitale signaler. TV og telebransjen har sloss om de ledige frekvensene, og den kampen har telebransjen vunnet, noe som kan komme til glede for båtfolket. Frekvensområdet er blitt kalt indrefilleten, og det viste TV-utviklerene i sin tid. Nå får også folk som vil å internett glede av dette frekvensområde, og det vil gjøre at man kan få internett lenger ut på havet enn i dag, fordi rekkevidden er bedre.

Mellom Ice.net og 3G
Ice.net sender på 450 MHz, mens 3G er på 900 MHz. I teorien skal Ice.net gi lenger rekkevidde, mens man på 3G nettet vil oppnå høyere kapasitet. Det viser også vår test. Ice har dekning i nesten hele Skagerrak, mens farten ikke er like god som Netcom og Telenor. LTE vil kommunisere på frekvenser mellom 790 MHz til 862 MHz i følge Teknisk Ukeblad.

Fire utviklere
I følge artiklen vil både Telenor og Netcom satse på den nye teknologien. Men de vil også få konkurranse fra Ice som også vil konkurrere med samme teknologi. Videre vil Tele2 og Network Norway samarbeide med en felles løsning i følge Teknisk Ukeblad. LTE er kun fr datatrafikk, ikke for vanlig mobiltelefoni. Systemet vil kunne konkurrere med kabelbasert bredbånd, og vil være en ypperlig måte for bredbandselskapene å nå kunder på øde steder hvor det er dyrt å legge kabler.

Les: Testing av mobilt bredbånd i gangSaken om neste generasjon mobile bredbånd stod i Teknisk Ukeblad nr. 14
WiPlog

Siste fra batliv.com

Siste fra seilas.no

Mest lest på havna.com

Havna.com utgis av Norsk Maritimt Forlag.
Adresse: Leangbukta 40, N-1392 Vettre, Norge. Telefon: 66 76 49 50. Telefaks: 66 76 49 51. Org. nr: 968640860.
Ansvarlig redaktør: Ole Henrik Nissen-Lie | Redaktør Havna: Magne Klann
Alt innhold er beskyttet i henhold til Lov om opphavsrett til åndsverk (Åndsverksloven).
powered by Sorenso
.