Kostbar jorden rundt rekord

Kostbar jorden rundt rekord

«Banque Populaire»s jorden rundt rekord kan også tilskrives båtens størrelse og reiser spørsmålet om hvor stor båt som skal til for å slå rekorden, og finnes det i så fall penger til det?
  • Publisert: 13. jan 2012
  • Oppdatert 13. jan 2012
  • Mikkel Thommessen <mikkel@seilas.no>
Banque Populaire rekordmaskin til mer enn 100 millioner kroner
«Banque Populaire» er med sine 130 fot den største båten som har satt jorden rundt rekord i seiling og det er klart at størrelsen har vært en faktor bak det vellykte rekordforsøket. Spørsmålet er nå når det kommer en større og enda raskere båt som kan slå rekorden? Kostnadene ved dette prosjektet og tilstanden i verdensøkonomien tilsier at Loïck Peyrons rekord kan bli stående en stund, og for første gang på mer enn ti år er ikke en enda større båt under bygging mens ern annen er ute på rekordseilas. Det er lett å forstå hvorfor.

Marginene begynner etter hvert å bli små og det skal optimale forhold og en båt med stort fartspotensial til for å slå rekorden på 45 dager, 13 timer og 42 minutter. Prisen for å bygge «Banque Populaire» er hele 14 millioner Euro, eller 107 millioner norske kroner etter dagens kurs. Driftskostandene ligger på ca 3 millioner Euro eller 23 millioner norske kroner årlig. Gitt at det har tatt fire år å erobre rekorden som primært har interesse i Frankrike, har stuntet kostet banken 26 millioner Euro, tilsvarende 200 millioner norske kroner. En må spørre seg selv om det er verdt det?

Konklusjonen er at videre utvikling på båtfronten ligger langt frem i tid. Den mest trolige måte å slå rekorden på vil være å bruke den samme båten igjen og håpe på enda bedre forhold underveis. Da skal det ifølge ekspertene være mulig å kutte rekorden med ytterligere to eller tre dager.

WiPlog

Siste fra batliv.com

Siste fra seilas.no

Mest lest på havna.com

Havna.com utgis av Norsk Maritimt Forlag.
Adresse: Leangbukta 40, N-1392 Vettre, Norge. Telefon: 66 76 49 50. Telefaks: 66 76 49 51. Org. nr: 968640860.
Ansvarlig redaktør: Ole Henrik Nissen-Lie | Redaktør Havna: Magne Klann
Alt innhold er beskyttet i henhold til Lov om opphavsrett til åndsverk (Åndsverksloven).
powered by Sorenso
.